Golfplaten veelal toegepast in agrarische sector

Qwinpro levert in hoofdzaak golfplaten van de gerenommeerde merken eterniet of SVK. De golfplaten van nu zijn asbestvrij.

Golfplaat Eternit of SVK

Daken worden vaak gedekt met ongeïsoleerde platen zoals golfplaten of damwand profielplaten. Gerenommeerde merken die al jaren hun kwalificaties hebben bewezen zijn bijv. Eternit (uit Goor) of SVK (België) golfplaten. Daarnaast zijn nog vele merken met verschillende kwaliteiten beschikbaar zoals cembrit, landini enz. Golfplaten worden meestal toegepast in de agrarische sector voor stallen en loodsen. Qwinpro levert in hoofdzaak golfplaten van de gerenommeerde merken Eternit of SVK. De golfplaten van nu zijn asbestvrij.


Wij adviseren u graag in de mogelijkheden en de juiste oplossing.

Bel voor een goed advies: 0546 – 898 298


Montage van Golfplaten

Golfplaten worden over het algemeen gemonteerd op gordingen die gemiddeld 1,32 m hart op hart liggen. Golfplaten zijn er in allerlei kleuren te verkrijgen, zie hiervoor de kleur monsters.

Voor het dekken van een dak met golfplaten worden er eerst veiligheidsnetten en randbeveiliging aangebracht. De golfplaten worden over het algemeen verspreid over het dak met een verreiker of een railconstructie met wagen op het dak. Golfplaten worden bevestigd met RVS golfplaatbouten van 7 x 130 mm. Golfplaten moeten altijd voorgeboord worden en mogen niet doorgeslagen worden met de golfplaatbout zelf. Tegenwoordig zijn er golfplaatbouten met een boorpunt, zodat de plaat niet meer voorgeboord hoeft te worden.

Hulpstukken voor Eterniet

Voor de eterniet golfplaten zijn er diverse hulpstukken verkrijgbaar voor bijna elke toepassing. Op de technische productbladen is exact te zien waar deze onderdelen zich bevinden.

  • vaste- en scharniernokken
  • onderstukken
  • windveren (links en rechts)
  • topgevelstukken
  • knikstuk
  • kontra-knikstuk
  • hoekkeperstuk
  • hoekkeperonderstuk
  • doorvoorstuk

Extra informatie over gebruikte Eterniet bestanddelen

Asbest heeft een biopersistente minerale silikaat-struktuur. De vezels die vandaag door Eternit in vezelcement worden gebruikt hebben echter een organische koolstof-struktuur. Zo bestaat cellulose uit koolhydraten en is de chemische struktuur van polyvinyl alcohol (PVA) zeer verwant aan die van polyethyleen en polypropyleen (gewone plastic soorten). Deze organische vezels worden door geen enkel in dat opzicht gezaghebbend wetenschappelijke instituut (bijv. IARC, MAK Kommission, HSE, NTP)* beoordeeld als kankerverwekkend of verdacht-kankerverwekkend. IARC : Internationaal Agentschap voor kankeronderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). MAK Kommission : Wereldbekend College van Duitse experten in de toxicologie. HSE : Health and Safety Executive (adviesorgaan van de Britse overheid). NTP : National Toxicology Program (adviesorgaan van de Amerikaanse overheid).

Al deze instituten hebben wereldwijd groot wetenschappelijk gezag en zijn gespecialiseerd in het beoordelen van stoffen met betrekking tot eventuele carcinogeniteit (al deze instituten) of het bepalen van beroepsmatige blootstellingslimieten (MAK Kommission en HSE).

De hiervoor bedoelde stoffen worden alle reeds meer dan 50 jaar industrieel gebruikt. De classificatie van vezels door internationale of nationale wetenschappelijke instituten is gebaseerd op laboratoriumtests en epidemiologische studies.


Wij adviseren u graag in de mogelijkheden en de juiste oplossing.

Bel voor een goed advies: 0546 – 898 298