Lichte, vuurvaste isolatieplaten (fire safe) voor stallen en grote hallen

FireSave-001

Van een slappe glaswolplaat is een grote, stevige isolatieplaat te maken.

Er zijn tal van producten verkrijgbaar voor de thermische isolatie van daken en spouwmuren. Het aanbod loopt van dekens en ter plekke te injecteren schuimen tot al dan niet stevige platen. En van goed brandbaar tot ‘niet-brandbaar in de praktijk’. Valt daar nog iets aan toe te voegen? “We hebben destijds voor stallen en andere industriële gebouwen gezocht naar een isolatiemateriaal in de hoogste brandklasse, dat we ook als plaat konden verwerken”, vertelt Johan Vliek van handelsonderneming Qwinpro. “En wel als zichtbeplating aan de binnenzijde van hellende of platte daken van bijvoorbeeld varkensstallen. We zagen dat de producten die daarvoor toegepast werden niet voldoende brandwerend waren en dat de dieren en mensen in zo’n stal eigenlijk geen kans hadden om aan vuur en rook te ontsnappen. Er waren wel producten voor thermische isolatie op de markt in brandklasse A1, maar die waren niet stijf genoeg en bedoeld voor het isoleren van spouwmuren. Bestaande platen die wel voldoende stijf waren, kwamen niet hoger dan klasse B2. Vandaar dat we zelf een stevige, betaalbare isolatieplaat hebben ontwikkeld die voldoet aan de vereisten voor brandklasse A1.”

De plaat is beschreven in zijn octrooi ‘Vuurbestendige, gelaagde isolatieplaat’ en heeft een 40 tot 70 millimeterm dikke vuurbestendige kern van glaswol met een soortelijk dichtheid van ongeveer 50 kg/m 3. Op deze kern wordt met behulp van lijm en een oven ter weerszijden een 0,5 millimeter dikke glasvezelmat vastgezet die is voorzien van extra verstevigingsdraden. De draden lopen volgens de octrooitekst in beide matten bij voorkeur parallel, maar zouden ook onder een hoek ten opzichte van elkaar kunnen staan. Als dit stevige samenstel is uitgehard en uit de oven komt, krijgt één van de nog warme glasvezelmatten een aanvullende zichtlaag in de vorm van gelamineerd, vuurbestendig aluminiumfolie.

Afmeting

“Het is echt een heel geschikt product voor de agrarische sector, of voor grote bouwwerken waar isolatie of na-isolatie toegepast moet worden en brandpreventie heel belangrijk is”, licht Vliek toe. “Onze Qwinpro Fire Safe isolatieplaten zijn leverbaar in een lengte tot ongeveer 5 meter, bij een standaardbreedte van 120 centimeter. Andere producenten maken ook wel stevige isolatieplaten, maar die hebben andere toepassingen en kleinere afmetingen. Als je die platen zou gebruiken in grote gebouwen, dan wordt het onbetaalbaar. Dit is gewoon een goed alternatief, een betaalbare plaat in de hoogste brandklasse. We hebben ze toegepast in enkele proefprojecten en daar houden ze zich goed.