Alles over isoleren

Je huis of schuur goed isoleren is belangrijk als je wilt verduurzamen. Isoleren verhoogt namelijk je wooncomfort en verlaagt de energiekosten. Daarnaast brengt isoleren nog meer voordelen met zich mee.

Maar waar begin je met isoleren? Welke producten zijn er verkrijgbaar en hoe zit het met lambda waarde, Rd-waarde en brandveiligheid? En kom je in aanmerking voor subsidie?
Lees hieronder meer en kom alles te weten over isoleren.

Voordelen van isoleren

Door te gaan isoleren ga je investeren in je woning, bedrijfshal of schuur. En dit brengt vele voordelen met zich mee. Een goed geïsoleerd huis of bedrijfspand zorgt namelijk voor een comfortabele leefomgeving. En uiteindelijk ga je de investering terugverdienen!

Energiekosten besparen

Je wil graag dat de woning in de winter haar warmte vasthoudt en in de zomer lekker koel blijft. Door dat veel warmte verloren gaat door enkele muren of het niet of nauwelijks geïsoleerde dak blijf je in de winter stoken en daarmee lopen de energiekosten behoorlijk op. In de zomer is dit precies andersom, de warmte komt zonder isolatie gemakkelijk binnen en een eventuele airco heeft heel wat energie nodig om het huis koel te houden.
Door isolatie aan te brengen aan muren, plafond of het schuine dak kun je erg veel besparen op energiekosten. Dit kan zelfs oplopen tot een besparing van 30%!

Comfortabel wonen

Door het isoleren van wanden, muren, plafond en dak zorg je dat in de winter de kou buiten blijft en de warmte binnen. Er ontstaat zo een stabiele binnentemperatuur. Dit geeft een fijn wooncomfort en sfeer!

Milieu impact verkleinen

Stookkosten verminderen zorgt voor minder CO2-uitstoot en dus een verkleining van de ecologische voetafdruk. Een goede zaak voor de aarde, én voor je portemonnee!
Ook kunnen de producten die je gebruikt voor het isoleren bij productie minder belastend zijn voor het milieu. Daarnaast heeft isolatie met een lange levensduur minder impact.

Vochtproblemen verminderen

In een niet of nauwelijks geïsoleerde woning is er vaak sprake van vocht in de woning. Door condensvorming kan er uiteindelijk schimmel ontstaan en ongedierte komen. Door te isoleren zorg je voor een droger en warmer klimaat, met minder kans op vocht.

Waardeverhoging van de woning

Door middel van het isoleren van de woning, bedrijfshal of schuur, zal bij een verkoop, een beter/hoger energielabel toegekend worden. Dit werkt waardeverhogend voor je huis!

Isolatiemateriaal kiezen

Isolatiemateriaal kiezen, elk soort heeft zo zijn eigen specifieke toepassingen en eigenschappen. Om isolatiemateriaal te kiezen die het beste bij jouw project past, is advies welkom. Hieronder lees je welke types er zijn. En, voor een persoonlijk advies neem je contact met ons op, onze specialisten staan voor je klaar!

Binnen het assortiment aan isolatie heb je de keuze tussen industriële en natuurlijke materialen.

Industriële isolatie

Industriële isolatie zijn voornamelijk chemische (hard)schuimen op basis van aardolie. Denk hierbij aan PUR, PIR en EPS. Deze materialen zijn verkrijgbaar in platen, isolatiechips en/of als spuitmateriaal. Eigenschappen als hoge isolatiewaarde en ongevoeligheid voor vocht zijn grote voordelen.

Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zijn vlas, hennep, hout, wol of riet. Ook hierin zijn nog vele andere soorten te verkrijgen met elk hun specifieke toepassingen en eigenschappen. Als je kiest voor natuurlijke isolatiematerialen dan kies je voor duurzaamheid, deze hebben weinig energie nodig bij het productieproces en zijn veelal onuitputbare, recyclebare grondstoffen.

Eigenschappen zoals brandwerendheid,  voldoende ademend vermogen, geluidsisolatie en milieubelasting spelen allemaal een rol bij de keuze van het juiste isolatiemateriaal bij elk project.

Voorbeelden van industriële isolatie

  • PUR isolatie: voor het isoleren van daken, vloeren en muren. Polyurethaan is verkrijgbaar in harde isolatieplaten en als spuitisolatie.
  • PIR isolatie: voor het isoleren van daken, vloeren en (spouw)muren. Polyisocyanuraat is verkrijgbaar in harde isolatieplaten en als spuitisolatie.
  • EPS isolatie: verkrijgbaar als isolatieplaten (voor muur vloer en dak), parels (voor spouwmuur) en isolatiechips (kelder). Ook wel piepschuim genoemd.

Voor- en nadelen van industriële isolatie

  • Hogere isolatiewaarde tov natuurlijke materialen in dezelfde dikte
  • Ongevoelig voor vocht
  • Licht van gewicht
  • Lange levensduur
  • Minder geschikt als geluidsisolatie
  • Grotere belasting op het milieu

Voorbeelden van natuurlijke isolatie

  • Steenwol: minerale wol gemaakt van vulkanisch gesteente. Voor het isoleren van dak, muur en vloer.
  • Houtwol: voor het isoleren van binnenmuren, daken, gevels en vloeren. Verkrijgbaar als panelen en los.
  • Vlas: gemaakt van vlasvezels en verkrijgbaar als panelen. Voor het isoleren van dak, muur en vloer.

Voor- en nadelen van natuurlijke isolatie

  • Minder tot geen belasting voor het milieu
  • Vochtregulerend
  • Goed geluidsisolerend
  • Lagere isolatiewaarde tov industriële materialen in dezelfde dikte
  • Duurder
  • Gevoelig voor ongedierte

Qwinpro’s keuze: PIR isolatieplaten

Door de grote voordelen van PIR, zoals de hoge isolatiewaarde, brandklasse Bs2d0 (nauwlijks brandaar) en het lage volume wat nodig is voor isoleren, raden wij deze platen aan! Daarnaast is PIR isolatie een all-rounder, toepasbaar voor dak, wand, gevel, plafond en vloerisolatie.

Bekijk onze Pir isolatieplaten

Isolatietermen uitgelegd

Al het isolatiemateriaal is ingedeeld in euroklassen op basis van ontvlambaarheid van A1 tot F. A1 en A2 bevatten isolatiematerialen die niet brandbaar zijn. Isolatiemateriaal met brandklasse B bevat isolatiemateriaal wat in principe uiteindelijk brandbaar is. Hierin is B1 moeilijk ontvlambaar, B2 normaal ontvlambaar en B3 licht ontvlambaar.
De geluidsisolatie hangt af van het toegepaste materiaal. Steenwol is bijvoorbeeld opencellig en flexibeler dit bevorderd de geluidsisolatie. Voor een optimale geluidsisolatie gebruikt men vaak steenwol.
Lambdawaarde ook wel (L-waarde) genoemd. Hoe kleiner deze waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. Vergelijk bijvoorbeeld een PIR-isolatieplaat (Lambdawaarde 0,023) met steenwolisolatie (Lambdawaarde 0,040). Dit betekent dat die laatste ongeveer de helft minder isoleert en dat je met steenwol ongeveer een dubbele dikte nodig bent om de zelfde isolatiewaarde te halen.
De Rc-waarde duidt de warmteweerstand aan van de totale constructie, denk hier bijvoorbeeld aan een dak of gevel. Hoe hoger dit getal hoe meer warmte er wordt binnengehouden. Bij sandwichpanelen wordt deze waarde ook aangegeven voor het hele paneel.
Een Rd-waarde (vaak aangeduid als R-waarde) geeft de warmte-weerstand van een isolatiemateriaal. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden.

Subsidie huis isoleren

Gemeentes stimuleren woningbezitters duurzame stappen te zetten rondom huis en tuin. Daarom is het aan te raden om te kijken of er subsidie wordt afgegeven in jou gemeente voor een project. Over het algemeen geldt dit wanneer je twee of meer isolatieprojecten start. Je krijgt dan tot 20% van de kosten terug! Ook kun je vaak een voordelige lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen. Wat ook handig kan zijn: bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek mag je tot 6% extra lenen (met een maximum van € 9.000). Dit geldt dan alleen voor energiebesparende maatregelen.

Let op: de subsidieregelingen veranderen. Bekijk het actuele subsidieoverzicht hier: Energiesubsidiewijzer

Terug naar klusadvies